Kävin jouluisessa kirkkokonsertissa, jonka solisteina olivat romanimiehet. Laulusolistina oli Pertti Palm ja säestäjänä Armas Palm. Osasin odottaa kaunista, jopa mahtavaa laulua enkä pettynyt odotuksissani.

Joululaulujen myötä palasin minäkin muistoihin. Mieleeni palasi neljä, jo tuonilmasiin siirtynyttä, romanivanhusta. Heidän vaikutuksensa paikkakunnan romani- ja pääväestöön oli kunnioitusta ja lähimmäisen rakkautta  herättävä.  Parhaiten muistan  Palmin  perheen,  näiden  tämäniltaisten solistien  sukulaiset.  Nämä Palmin vanhukset eivät sanoneet koskaan pahaa  sanaa lähimmäisistään.  Heidän kohtaamisensa oli aina esimerkillistä. Kiitollisena muistan Palmin Aliina siunauksen toivotukset, hyvästellessämme niin puhelimessa kuin tavatessammekin. "Jääkää Jumalan suojaan", on kantanut minua monet kerrat.

Sain Aliinalta useita käsitöitä lahjaksi. Arvokkain niistä on pitsi, jonka hän reumaattisilla vanhuksen käsillä oli itse virkannut. Mallin epätarkkuus kertoo lähes sokeasta näöstä. En ole ommellut tätä mihinkään, vaan käyttänyt juuri jouluna koristeena pöytäliinan päällä.

301010.jpg

301011.jpg

Ollos iäti muistettu!